Loen ja uudistan

pühapäev, 14. veebruar 2010

Hiina pasunapuu

Radermachera
Hiina pasunapuu kodumaaks on Kagu Aasia. Teda kutsutakse ka Hiina nukuks.
Õied ja lehed
Väikeste läikivate lehtedega, õiteta tihe põõsas.
Kastmine, piserdamine ja väetamine
Kastmine peaks olema korrapärane. Kasvuperioodil tuleb pinnas hoida pidevalt niiskena. Kasta tuleks kogu mullapinda ümber taime, et vältida osalist kuivust, mis omakorda võib kaasa tuua taime lehtede langetamise. Ohtlik on liiga kuiv muld, aga ka ülekastmine. Kasuta toasooja vett. Suvel piserda aeg-ajalt. Talvel kastmist piirata.
Kevadest sügiseni tuleb väetada roheliste toataimede vedelväetisega iga kahe nädala tagant. Alternatiiviks on granuleeritud pikatoimeline (aeglaselt lahustuv) väetis kui seda kasutada kord aastas varakevadel. Just ümberistutatud taime e tohiks väetada umbes nelja kuu vältel, lase taime juurtel harjuda uue kekkonnaga.
Temperatuur
Soe 18-24°C. Suvel mõõdukas kuni soe, talvel mitte alla +13°C.
Ümberistutus ja paljundamine
Istuta ümber iga 2-3 aasta tagant, Nõrgalt happelist mulda vajav taim (pH 5,6-6,5). Kui muld tundub pisut liiga tihe, võib lisada veidi liiva. Igaaatane ümberistutamine ei ole hea, taim kasvab paremini pisemas potis kus juurepall on kompaktselt koos. Taim ei taha seisvat vett, seega vajab head drenaashi. Kasuta alati auguga potti ja soovitatav panna poti põhja korralik vett läbilaskev kiht.
Taime võib kasvatada nö. nullist, pannes seemnekese mulda ja oodata ja oodata ja kasvatada ja kasvatada. Kergeim (kuid ka see ei ole lihtne) viis taime paljunadada on võtta talt pistikud, needsamad oksaotsad, mis suurema taime pügamisel ära naksate. Siiski peab arvetama, et pistik peab olema roheline, mitte puitunud varrega kuna just roheline oksake võtab kergemini juured alla. Pistik ei tohiks olla ka liiga pikk, piisab 8-15cm jupist. Aseta oksake otsapidi poti sisse mulda ja kata pealt kilekotiga või 2L plastpudeli põhjast lõigatud topsiga, et säilitada niiskus, kuna juurte alla võtmiseks vajab taim pidevat niisket mulda. Aseta uustulnuk valgesse, kuid päikee eest kaitstud kohta. Juured peaksid moodustuma 3-4 nädalaga. Kuni juurte tekkimiseni ole hoolas ja hoia muld pidevalt niiske.
Erihooldus
Varakevadeti võib ja peakski taime lõikamisega kujundama, vastasel juhul võib kompaktsest ja ilusat koduilust saada hõre ja väljaveninud taim. Lõigata võib teda julgesti, peale lõikust kastmist piirata ja peale uute võrsete tekkimist kasta jälle tavapäraelt. Võrsed kipuvad kasvama valguse poole. Keerake aeg-ajalt taime potti natuke. Suveks võib viia rõdule või terrassile. Peaks arvetama, et see taimeke ei armasta muutusi, ei tasu teda liiga tihedalt tassida erinevatese asukohtadese ja parim on võimalikult stabiilse temperatuuriga koht. Suured ja järsud muutused võivad kaasa tuua rohke lehtede langetamise. Kui taim on langetanud palju lehti on soovitatav alles jäänud oksad ¾ kuni ½ peale tagasi lõigata ning vähendada veidi kastmist. Erinevatele probleemidele, mis puukesele ei meeldi reageerib ta lehtede mahaajamisega.
Asukoht toas
Kui taim jääb talveks sooja ruumi, suureneb oht kahjurid külge saada. Vajab eredat kuid hajutatud valgust, otsese päikese eest kaitstud, kõrge õhuniiskusega ruumi. Liiga kuivas ruumis ja/või suitsetamiseks kasutatavas ruumis laseb pasunapuu lehed maha. Eelistab eredat kuid hajutatud valgust, võib olla ka kerges poolvarjus, talle ei meeldi kasvada sügaval nurgas. Hästi kasvab lõuna-, ida- või läänekülje aknal. Pasunapuu ei taha tuuletõmbust, järsku sooja või külma lainet, st. ära aseta teda radiaatori või ahju vahetuse läheduse ega ka pidevalt avatava ukse ja akna juurde. Sobib hästi elu- ja söögituppa.

Minu Hiina pasunapuu
Ta on potis tiba viltune, kaua ühe küljega akna poole olnud ja end valgusepoole sirutades viltuseks vedanud. Seda oli ta juba siis kui ma ta endale soetasin. Mulle meeldivad ta tumerohelised lehed ja kuna lehed on pisikesed ja neid on palju siis on taimeke selline ilus pussakas. Kärpinud ma teda veel pole ja hetkel ei näe põhjust ka, eks aeg näitab, millal teda näpsama hakkan. Piserdan teda aegajalt ka talvisel ajal, meil majas keskküte ja toas suhtelielt kuiv õhk, samas on piserdamisel ka teine hea külg – taime lehed saavad värskendust ja puhastust, neid pisikesi lehti ei ole mõeldav tolmust teisiti puhastada. Aken, millel ta mul on, sinna päike eriti ei paista, õige pisut, aga sellegi varjab õues olev suur kask ära. Kevadel ja suvel hakkan seda akent tihemin avama, siis pean ta sealt ära kolima püüdes talle leida koha, mis sobiks aastaringselt, arvatavasti söögituppa, seal lähestikku kaks akent ja päike sisse ei paista, peaks nagu sobima.

Kommentaare ei ole: