Loen ja uudistan

esmaspäev, 8. märts 2010

Köögimööbel

Iga perenaise suurimaid, või vähemalt üks neist, soove on omada ilusat, mugavat, praktilist kööki. Tihtipeale on just köök see pere kokkusaamise koht ja ühise ajaveetmise ruum. Seda on muidugi ka elutuba või mõni muu ruum, näiteks sahvergi vahel, kui ühiselt seal midagi otsida. See selleks.

Mina mõtlesin ja unistasin oma uuest köögist juba ammu enne seda kui sisetööd kodus köögini jõudsid. Muidugi sain ma kodus seepärast nii mõnedki korrad hurjutada, et kas liiga vara ei muretse, aega küll jne. Oli küll aega, aga mulle meeldis sellest unistada. Olin kindel, et valmismööblit ma ei osta ja tahan just sellist, mis minu vajadustele vastab ning meie kodu kööki sobib.
Ühel hetkel võtsin kätte ning laadisin netiavarusest alla sobiva programmi demo ja alustasin mööbli joonistamist. Olin veendumusel, et pannes pildi kokku enesetarvis paberile, on lihtsam oma soove ka potensiaalsele tootjale seletada. Selles oli mul ka õigus. Kahjuks ei toetanud programm joonistuse salvestamist ja nii kasutasin ma head copy-paste meetodit, piltide wordi dokumenti salvestamiseks. Tore, et seda tegin sest ühel heal (tegelikult halval) hetkel jooksis mu raal kokku ja kogu töö oleks päris nullis olnud. Kuna pilt täiesti valmis ei saanud on joonis veidi erinev tegelikkusega. Mul polnud enam viitsimist puhtalt lehelt alustada. Lisaks tegin kaaskirja kuhu lisasin kõik oma soovid, sealhulgas ukseprofiili ja käepidemete kohta ning palju küsmusi. Seejärel valisin välja 9 ettevõtet, kust hinnapakkumist ja soovitusi küsida. Arvestades, et on ettevõtetele majanduslikult rasked ajad ja iga töö peaks olema tähtis, oli tagasiside kesine. Kolm ettevõttet ei vastanud üldse. Kaks polnud huvitatud kuna tööd palju, muidugi tore kui tööd on. Nelja mööblitootjaga sai pikemalt kirju vahetatud ja helistatud. Üks neis langes poole läbirääkimise pealt välja kuna ei äratanud usaldust. Niisiis jätkus jutt kolme tootjaga. Nimesid ma siinkohal ei nimeta aga ütleks, et nende suhtumine - abivalmidus, kaasamõtlemine, minu ideede täiendamine, oli väga hea. Poleks arvanud, et nii palju erinevaid pisidetaile veel mul läbimõtlemata jäi. Niisiis sain lisaks infot, et sahtlite täielik avanemine teeb elu mugavamaks, et sahtlid võiksid olla vaikselt sulguvad, et erinevaid lisasid, organisaatoreid ja korvikesi on valikus kataloogide kaupa. Nende viimastega ma oma peakest vaevama ei hakanud, valisin välja nugade-kahvlite sahtli organisaatori ja sellega asi piirdus. Minu joonise ja mõningate lisatud täienduste baasil sain hinnapakkumised.
Hinnad. No jah. Hinnad old vääega suure erinevusega. Aga. Kõik on läbirääkimise asi. Tõsiselt. Mõni tuhat siia-sinna pole mingi probleem. Olenevalt mööbli koguhinnast pole asi ka suurem hinnalangus. Nii oli ka meie puhul. Kõige kõrgema hinna pakkuja alandas hinda potsti! 1/4 võrra kui andsin selge ülevaate, teiste pakud hindadest. Müstiline hinnalangus mu meelest. olgu kuidas on aga mööbli hind kujunes lõpuks täpselt selliseks nagu ma oma eelarves ette olin kujutanud.
Nüüd tuli raskeim osa - otsus kust tellida ja kellele ära öelda. Oi kuidas ma selliseid olukordi ei salli. Nii halb on öelda kellelegi, tublile, abivalmile ja sümpaatsele inimesele, et tegid küll head tööd ja mulle oli väga heaks abiks kogu sult saadud info aga ma otsustasin mujalt tellida. Oi, kuidas mulle see ei meeldi. Meeldib või mitte aga kolme mööblikomplekti ma ei vajanud, seega pidin kahele tootjale eitavalt vastama. Raske oli, kuid tehtud sai.
Mööbel tellitud, osaliselt makstud, jäi üle vaid oodata. Neli nädalat. Täpselt. Kukkus tähtaeg oli ka mööbel valmis, käisin seda vaatamas ja arvet tasumas. Juba järgmisel hommikul olid poisid kohal ja kolistasid pool päeva, et see üllitis mu köögis kokku panna. Asi valmis, mina õnnelik.
Ahh-jaa, mööbli ootamise ajal sai tellitud ja ära ostetud ka tehnika, ahi ja kombineeritud (2xelekter + 2xgaas) pliidiplaat. Nõudepesumasin ja külmik olid olemas.
Tänaseks on tellitud mööbel meid teeninud 4,5 kuud.
On välja tulnud puudusi.
Puudused:
1. Vaatamata pikale läbirääkimisele, ja arutamisele avastasin kohe esimesel päeval, et paar kapiust oleks pidanud käima lahti teise käega, mugavuse asi. Tellides ei mõelnud, et peaksin hakkama seda üle kontrollima. Olgu, sellest sain üle, olen harjunud olemasolevaga ka juba.
2. Mööblitootja on kasutanud sinega materjali. No seda oleks võinud ikka mulle üelda, et seda kasutavad. Ebameeldiv üllatus. Igapäevaselt ei pane enam küll tähele aga ikkagi. Tunnen, et see oli alatu.
3. Puituks nõudepesumasina ees on kuivanud ja uksepaneelil sees 2 pragu. Helistasin juba kuu tagasi, et selline mure ja tahaks korda saada aga mind on ära unustatud. Helistan uuesti. Mõistan, et puuküttega pliit majas ja selline asi võib juhtuda aga korda tahaks ikka saada ju.
4. Tööpind on veidi tundlik ja krapsud kerged tekkima. Tööpind liimitud kokku kahest mööbliplaadist ja lamineeritud kattematerjaliga.
5. Ahju all pidi olema sahtel, aga pole, ettekäändel, et oleks jäänud liiga madal. No aga kokkulepe oli, et seal on sahtel. Olgu või madal.

Aga on ka häid külgi ja rohkemgi kui puuduseid :). Tasakaalustamaks puuduseid panen kirja ka nendest hedest asjadest mõned:
1. Täielikult avanevad ja vaikselt sulguvad sahtlid on ikka üks õige otsus!
2. Tööpinna ja kappide värvivaliku ning käepidemete valikuga olen väga rahul.
3. Ülemise nurgakapi sees riiulid väga hea süsteemiga. Esialgu arvasin, et seal paar suurt ja sügavat riiulit, mille tagumisse nurka ligi ei pääse. Tegelikkus aga hoopis teine. Väga hea lahendus!
5. Ülemised kapid kõrged ja ruumi küllaga, ülemistele riiulitele ligipääs, minul kui pisikesel tegelasel, raskendatud kuid ega peagi sinna kõrgele pidevalt ronima.

Selline lugu siis mu köögiga. Kokkuvõtteks võib olla siiski rahul.

8 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Ehituse ja sisustuse juures on see hetk kui köök korda saab, üks olulisemaid:)
Ta on Sul väga kenasti lahendatud ja näeb väga hea välja. Ju Sa naudid teda ka:)

Huvitav firma, kes selle pliidi-aluse sahtli niiviisi unustas. Ta peabki madal olema, paari ahjupanni jagu ju.
Vaatan, et Sul on alumisi kappe palju. Kui ma kööki tellisin, asendasin need kapid kõik sügavate sahtlitega. Vanas köögis veendusin, et pole ebapraktilisemaid asju kui sügavad alumised kapid. Ikka kaob sinna tahapoole miskit ära. Kui tõmbad sahtli välja, on kõik nähtaval ja alati korras.
Ja ma ei saa ka aru, kust nad need hinnad võtavad. Võtsin ka mitmest firmast hinnapakkumised ja need erinesid nii kapitaalselt.... Kõige kallima firma odavast plastikust köök oli 4 x kallim kui täispuitköök hoopis teisest firmast.

Sul peaks praegu garantiiaeg olema. Helistamisest ei piisa vigade paranduseks, saada vähemalt meil, siis saad pretensiooni kuupäev tõestada kui vaja on.

Köögikata ütles ...

See nurgakapi riiulite lahendus on tõesti hea!

Anu ütles ...

Muhedik, mul pole alumisi kappe sugugi palju ;)
Nurgakapp, nõudepesumasin, siis on sahtel+kapp, ja lõpuks kaks sahtlit (alumine on kõrge sahtel) ;)
Minu arvates on ka sahtlid praktilisemad, ei pea õngitsema ja asju eest ära lappama kui midagi kätte tahad saada :)

Timm ütles ...

Hästi tore on lugeda seda lugu, sest siin ongi selgelt välja joonistumas väärtused, valupunktid ja õnnestumised. Igapäevaselt inimesi teenindades palungi kõige pealt koos läbi mõelda vajadused ja isegi kõva häälega unistada, veel parem kui köögi ostja on teinud eeltööd paberil või kujundusprogrammiga. Siinkohal julgen soovitada Noblessa lehel kujunda oma köök programmi, mis on weebi põhine ja võimaldab salvestamist. Oluline on ka see, et see on tasuta ja annab isegi kappide nimekirja.
Igal juhul on tore näha siin praktist ja läbimõeldud kööki.
Sahtlid on tõesti alati mugavamad kui kapid, olgugi, et tavaliselt on sahtliboksid kaks korda kallimad kui kapid. Paukuvaid uksi ja sahtleid ei soovita isegi vaenlasele :)
Sahtlitesse on mõistlik sisse paigutada taldrikute ja kuivainete sorteerijad. Palju mugavam ja ülevaatlikum kasutada kui kapist sobrada.
Üks oluline element lisaks sellele, et sahtlid peaksid käima 100% lahti, on ka veel see, et sahtlid oleksid vertikaalselt reguleeritavad. Nimelt, kui sahtlis on lauahõbedat, siis tavalised sahtlid kipuvad raskuse tõttu üks teisele peale vajuma ja sahtlid tulevad monoliitse plokina lahti. Reguleerimine võimaldab aga sahtli read korrastada.
Laiad sahtlid on tõeline nauding, kogu söögiriistade majandus ühes kohas. Alumisse sahtlisse võib nt pika varrega wokipannid jne panna.
Puit on elus materjal ja seetõttu praod on lihtsad tulema ja materjal mängib temperatuuri kõikumistega. Sellega peab lihtsalt arvestama. Liimpuidust tööpinnad on löögiõrnad ja tahavad saada hooldust (õlitamist). Noblessa seetõttu ei müügi täispuidu kööke, vaid immiteerib tehimaterjalidega loodusmaterjale. Selliselt ei tule probleeme ega hooldusmuresid.
Kokkuvõttes tunnen siirast rõõmu, et pere veedab rohkem aega nüüd köögis kui kunagi varem. Usun, et selles peitub õnn ja tervis.
Soovin ilusat suve.

Anonüümne ütles ...

Siin oli ilus puidust köök palkmajas.

Ted ütles ...

http://koogiart.ee/meie-koogid.html

Köögimööbel ütles ...

Eks köögimööbli valik planeerimisest kuni täiusliku lõpptulemuseni ongi selline aeganõudev üritus.

Furnum ütles ...

Kui kunagi tulevikus veel vaja köögimööblit tellida siis soovitaksin ma Furnumi keskonda. Furnumis saad sa oma soovid, nõudmised ja joonised sisestada ühte päringusse mis saadetakse laiali kõikidele mööblitootjatele üle Eesti. Siis teevad mööblitootjad oma pakkumise millest sa saad valida endale sobivaima.