Loen ja uudistan

pühapäev, 24. jaanuar 2010

Tääkliilia

Yucca
Tääkliilia on pärit Kesk-Ameerika kuivematelt aladelt ning kuulub agaaviliste sugukonda. Tääkliiliate seas on liike, mis kannatavad ka külma kasvades Põhja Ameerikas kuni Kanadani välja, kuid on ka liike, mis on väga külmakartlikud.

Õied ja lehed
Taime õied on valged või kreemikad, kuid meie tubastes tngimustes õitsemine on üliharuldane. Jäigad mattrohelised, nahkjad ja mõõkjad lehed on kareda servaga.
Kastmine, piserdamine ja väetamine
Soojas toas kasta aastaringselt mõõdukalt, kuid kui talvel jahedasse ruumi viid, ära kasta peaaegu üldse, piisab ka kord kuus.. Taim armastab hea trenaashiga potimulda ja ei taha seisvat vett. Liiga märja mulla tõttu võivad juured mädanema minna. Tääkliilia kastmise puhul kehtib reegel, pigem vähem kui rohkem. Olles võimeline kasvama kenasti keskküttega ruumi kuivas õhus võiks teda siiski vahel veega üle piserdada.
Tarbib vähe. Alustage väetamist istutusjärgsel aastal, väetage kasvuperioodil kord kuus.
Temperatuur
Parim toatemperatuur 18-24°C. Talvel ideaalne 10°C ringis.
Ümberistutus ja paljundamine
Ümberistutades vali pigem raskemat sorti pott, kerges plastikpotis on oht, et taim kukub ümber. Kasuta mõõdukalt happelist mulda ja korralikku drenaashi.
Paljundamiseks kasutatakse tüvest lõigatud pistoksi.
Erihooldus
Tääkliilia on vähenõudlik ja sobib algajale lillekasvatajale. Varasuvel, kui öökülmaoht möödas, tõstke tääkliilia õue – rõdule või terrassile, otsese päikese eest varjatud paika.
Asukoht toas
Tääkliilia sobib oma suure kasvu tõttu avaratesse ruumidesse, kuid on olemas ka väiksema mõõdulisi taimi, mis mahuvd aknalauale või pika tüve otsas olevate ning kõrgele ulatuvate lehtedega isendeid kitsamatesse nurkadesse madala mööbli vahele. Ideaalne hästi valgustatud talveaeda. Talub suvist otsest päikest, kuid meelsamini on siiski hästi valgustatud, kuid pisutki varjulises kohas. Samuti talub talve jahedust ning kuiva õhku.
Minu tääkliilia
Minu tääkliilia on alguse saanud kontorilille küljest näpsatud pisikesest (3cm) tupsust. Korteris hommiku-lõuna päikese käes kasvas meeletu kiirusega ja oli ilus (pildil). Majja kolides polnud mul talle esialgu kohta ja nii ta seisis varjulises kohas aasta. Peale teise korruse valmissaamist leidis koha poja toas kapil – hajusvalgus, päikeseta. Ligi aasta veel ja asi oli nutune. Peenikene vars (Ø u.2cm), lehed maha ajanud ja mõned lehepojad üleval. Vars oli alt vaid cm jagu puitunud(Ø u.3cm), ülejäänd aga selline valkjas-heleroheline. Kuna kaotada polnud enam midagi, siis hakkasin lihtsalt katsetama. Kevadeni ei kannatanud, lasin noa 16. jaanuar 2010 käiku.
1. Pealt lehetutt maha ja vaasivette uusi juurikaid ootama.
2. Pika peenikese varre küljest lõikasin veel u. 5cm jupid (2tk) ja vaasi, pealt hõõrusin lõikehaava tuhaga (pookevaha mul pole).
a) Sahvrisse jahedasse
b) Elutuppa sooja
3. Pisike tüng jäi potti, pealt hõõrusin lõikehaava tuhaga. – ehk ajab ka uusi tutikesi külge

Täna vaatasin, potis olev tüng samas seisus nagu päeval kui tääkliilia tükeldasin. Lehetutt on vaasis õnnetu, kuidagi longus ja pehmete lehtedega. Peaks vist sahvri aknale viima, seal jahedam kui köögis. Elutuppa sooja jäänud jupp on aga otsast pehme ja näeb kah õnnetu välja. Sahvrisse jahedasse viidud jupp on ilus, isegi rohekad täpid, millest peaks tutid sirguma, varrel olemas. Ootame, vaatame.

3 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Küll on tore, et taimeblogijaid järjest juurde tekib:)
Palun ära jäta pooleli, sest toalilledest polegi keegi nii asjatundlikult kirjutanud.
Kas Sa tegeled ainult toalilledega või on Sul ka aed?
Mis sellesse tääkliiliasse puutub, siis tegelikult on tal praegu veel puhkeperiood. Usun, et ta hakkab elumärke ilmutama vast 1 kuni 1,5 kuu pärast.

Anu ütles ...

Tänan toetuse eest! Muhedik, mul on ka aed, kuid alustasin toataimedega, et mitte liiga suurelt ette võtta.

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on see tore kui saad lugeda erinevaid arvamusi taimekasvatamisest.Ja aiataimedest kirjuta ka.mis sul põnevat ja uuemat on. Minul on ka väike aed ja suure huviga loen kuidas teised oma lillekesi ja taimekesi poputavad.