Loen ja uudistan

neljapäev, 4. veebruar 2010

Käändbokarna

Beaucarnea
Bokarnad on kohanenud oma kodumaa (Kesk-Ameerika) rohtlate ja poolkõrbete karmi eluga. Päeval kuum ja rohke päikesega, ööd aga jahedad. Vihma sajab harva ja puu peab talletama vett endasse, et kuivusega toime tulla. Tavaliselt ei ole bokarnad hargnenud, nii nagu meie poodides neid näha võib. Poes müüdavad puud on inimese sekkumisel, ladva maha lõikamise tulemusena, uinuvatest pungadest harusid ajama hakanud.
Õied ja lehed
Pikad rihmjad lehed on koondunud tüve tippu tihedasse kimpu.
Kastmine, piserdamine ja väetamine
Kastmisega tuleb piiri pidada, seda eriti talvel. Talvel võib kasta kord kuus. Puu talletab oma jändriku tüve alumisse osasse vett ja see võimaldab tal hakkama saada ka kuiva mulla perioodil. Ülekastmise korral on oht, et juurestik läheb mädanema. Kuna tegemist on sukulendiga, siis peab laskma kindlasti mullal vahepeal ära kuivada.
Piserdamine ei ole eluliselt tähtis, kuid vahel võiks piserdada ja siis puhta pehme lapiga lehed üle tõmmata, nii on hea lehti tolmust puhtaks saada.
Ka väetamine ei peaks olema tihe. Kasvuperioodil, kevadest sügiseni, 1 kord kuus, väetamisest piisab.
Temperatuur
Bokarna ei ole temperatuurile nõudlik. Tavalne toatemperatuur on sobiv, talvel eelistaks ta jahedat ruumi, isegi kümmekond kraadi. Samas alla 10°C temperatuur pikaajalselt ei sobi, lühiajaliselt kuni 5°C. Kui jahedat ruumi talle pakkuda pole, suudb ta edukalt ka toatemperatuuril hakkama saada.
Ümberistutus ja paljundamine
Bokarnad on väga aeglase kasvuga ja paari aasta tagune ümberistutamine on täiesti piisav. Vanemaad taimed võivad olla veelgi pikemalt ümberistutamata. Kui on soov turgutada ja kiirendada puu kasvu, siis peaks ta igal aastal uude potti istutama. Ümberistutamisel peaks teadma, et bokarna juurestik kasvab pigem laiusesse kui sügavusse. Talle sobib madal ga suurema läbimõõduga pott. Võiks valida raskema poti või plastik poti korral asetada see raskemasse ümbrispotti. Kuna puu lehestik on tipust hargnev ja nii mõnedki puud kasvanud veidi viltu, siis raskema poti puhul on ümberkukkumise oht väiksem. Mullaseguks sobib kaktustele ja sukulentidele mõeldud mullasegu. Kui sukulentide mulda pole võtta ja tuleb kasutada tavalist aiamulda või toalillemulda siis oleks hea teha väga hea drenaash ja peent kruusa segada ka mulla sisse.
Vahel võib käändbokarna anda „poegi”, mida saab eraldi potti istutada. Samas peab teadma, et seda ei ole lihtne teha, tavaliselt on poegadel vähe juuri ning nende juurdumine seega raskendatud. Soovitatav on kasutada juurdumist stimuleerivaid aineid.
Erihooldus
Käändbokarna on põhimõtteliselt „istuta ja unusta” taim, kui tal on valgust ja saab ka veidi kastetud, ongi kõik talle vajalik olemas. Hullu erihooldust ta ei vaja. Soovitatav kaitsta koerte ja kasside eest. Kassid võivad väiksema puu lehtedest jagu saada väga kiiresti, süües need lihtsalt ära.
Asukoht toas
Asukoht peaks olema väga hea valgusega ja isegi otsese päikese käes. Suvel võib puukese välja rõdule tõsta või ka terrassile, koht võiks olla siiski tuulevaikne.
Minu käändbokarna
Minu bokarna on paksu tüve ja kolme haruga, tüve pikkus, mullast lõigatud kohani 55cm. Ta asub magamistoas kuigi ideaalis viiksin ta elutuppa. Mingi aeg oli ta isegi korstna kõrval ja korstna soojaks minemine puu lähedal ei tenud taimele halba. Valgust tal seal küll on aga päikest mitte. Kahjuks tundub mulle, et paremat kohta ma talle pakkuda ei suuda sest mujal paneks meie pere kaslane ta nahka. Kiisule need pikad lehed maitsevad ja vastu tüve on tore ka küüsi teritada. Magamistuppa tal aga palju asja pole, päeval hoiame ukse kinni. Varem on meil olnud juhus kui kass istus diivanil ja krõbistas mõnuga ära kõik ilusad värsked lehed, kui need otsas siis sobisid ka vanemad. Puu on hakanud mullas liikuma, selle panen ka kassi südametunnistusele sest küüsi teritades kõigutas ta bokarnat korralikult. Kuna kass sõi mõnuga lehti nägi mu hoolealune vahepeal välja tõsiselt kurb ja rääbakas. Kolmest harust ühe lõikasin maha. Veidi aja pärast ajas ta mahalõigatud tüngast uue haru, mis kasvab jõudsalt. Puu on tõepoolest väga kannatlik ja kastmise ära unustamise korral ei juhtu midagi. Poes on nad suhteliselt kallid, aga mu meelest on nad seda ka väärt.

3 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Kui see lehtede värv on pildil õige, siis ta vist kannatab Sul valguse puuduses. Minu oma on väga tumeroheliste lehtedega

Anu ütles ...

Ikka nati tumedamad on, pildil värv teine. Kuigi kui nüüd mõelda, siis enne kui kass ta nahka pani, oli tumedam küll. Pean ta nurgast aknale lähemale vedama.

Anonüümne ütles ...

mul ei taha eriti tumedaks minna ning osad lehed on kuivanud, kas kastan vähe ?