Loen ja uudistan

laupäev, 19. mai 2012

Päeva tööd ja aiamaal toimuv


Eile sain siis lõpuks kätte nädal metsas elanud Kevadtormise mehe. Koju tulles kadus ta vaikselt magamistuppa ja näole näitas alles täna hommikul. Mehe  tulek ja väljapuhkamine andis kohe hommikul lootust, et täna saavad tehtud tööd, mis karjusid mehise käe järgi. 

Proovisin nädala sees muruniidukit käivitada aga kuna see tegi hirmuäratavat häält ja murusuunaja oli kadunud asjade hulgas, siis ei tulnud mul niitmisest midagi välja. Esimese asjana vaadati üle muruniiduk ja kui rohi piisavalt kuiv tundus, avasime niitmishooaja. Rohi oli nii pikk, et kahtlesin, et niiduk sellest jagu saab polnud hullu midagi. Pool tagaaiast niidetud, andsin ohjad poja kätte, ta vantsis läbi kogu muruala ja kõik sai üle käidud. Aial kohe teine nägu. 

Kasvuhoone sai ukse- ja aknakinnitused ning mõned veel puudu olnud liistud, et tuul kilet naabrite õuele ei viiks.

Suurem osa päevast kulus vanade  kreekide ja kirsside maha võtmisele ja okste põletamisele. Päike lõõmas ja lõke kuumutas, uhh, vot see oli palav olemine. Lohutuseks tõin õitsevaid kirsi oksi ka tuppa, need on fantastiliselt ilusad.

Tomatitaimed, mille oma kallilt  vanaemalt emadepäevaks sain asustasin kasvuhoonesse. Nädal aega olen käinud nendega nagu kass poegadega – hommikul kasvikusse ja õhtul tuppa. Nüüd siis sain nad paikseks. Üheksa taime on keskmise kõrgusega vanaema sort (nendel on nimi ka, aga ma ei mäleta), üks taim on viinamarjatomatit ja üks, mille  vanaema sai oma naabrinaiselt,  selle nime ei tea keegi. Kurgid said lavasse. Ise ettekasvatatud taimed, kolm Agnest ja kolm Aladyni. Tomatid katsin igaksjuhuks ööseks kinni.

Sibul on vahvad rohelised ninad mullast välja pistnud ja redis kasvab ka kenasti. Piparmünt, mis oma kasvualast välja oli trüginud ja mille ma uude kohta siirdasin, on jõudu kogumas, tõeline umbrohi aga oi kui maitsev ja hea lõhnaga umbrohi. Salatitaimed kasvuhoones tunnevad end hästi, kuid välja istutatud taimed on saanud külmarabanduse, need tuleb asendada ja katta. Rabarber on juba päris suur, usun, et varsti mulksub meil rabarberivein nurgas.

Et oleks kindel koht, kust hiljem vaadata, panen kirja ka nädala sees maha pandud juurikad. Peet, porgand Nantes 4  (15.05) ning herned Herko ja Kelvedon Wonder  (16.05). Hernestele peale panekuks pean katteloori juurde soetama,  suleliste kaitseks, et peenart tühjaks ei tehtaks.

Ilm oli täna suvine ja seda tunnen veel kogu öö, mu ära põlenud turi ei lase seda unustada.

1 kommentaar:

Kimalane ütles ...

Jõudu tööle!