Loen ja uudistan

esmaspäev, 25. jaanuar 2010

Vriisea

Vriesea
Vriisea on bromeeliate kollektsiooni kuuluv lill, mis on ka meil saanud küllaltki tavaliseks toas kasvatatavaks taimeks.

Õied ja lehed
Pikk, mõõkjas õisik. Õisiku sees on pisikesed kollased õied. Tumerohelise läikiva lehestikuga, lehed moodustavad roseti. Lehed võivad olla nii ühevärvilised kui ka dekoratiivsed põiki triipudega.
Kastmine, piserdamine ja väetamine
Kasta tuleb korrapäraselt leige veega. Kastma peaks nii, et leherosetti jääks vesi. Veerosetis peaks hoidma pidevalt vett, seda sageli vahetades. Vee hoidmne roseti keskel ei ole vajalik vaid juhul kui lill asub jahedas ruumis. Taim talub lühiajalist, isegi kuni mõnenädalast läbikuivamist, kuid ülekastmine võib saada saatuslikuks. Suvel võiks kasutada kastmiseks vihmavett, mis võib olla lausa soe.
Kuiva õhu puhul peaks lille suhteliselt sageli veega piserdama kuna ta eelistab niisket õhku.
Vriiseat tuleks väetada kevadest sügiseni üks kord kuus lahjema väetiseseguga, erinevad väetisepulgad pole aga parim valik.
Temperatuur
Talub suhteliselt jahedat aga ka sooja toatemperatuuri, vahemik 15-24°C on sobilik. Üldiselt on siiski soojus see, mis aitab vriiseal lopsakalt kasvada.
Ümberistutus ja paljundamine
Paljundamiseta on ta hooajaline lill. Peale õitsemist annab taim hulgaliselt võsusid, mis tuleks kevadel või nii umbes mõne kuu vanuselt ettevaatlikult eraldada, sealjuures jälgi, et pisikesed juured võimalikult terveks jääksid. Istuta eraldi pottidesse ja hooldada samuti nagu eelnevalt. Pisikesed taimed juurduvad üldiselt kiiresti aga soovitatav on hoida lillebeebid kuni juurdumiseni soojas, isegi 25°C. Sobib mõõdukalt happeline muld (pH4,6-5,5). Hoolitse, et drenaash oleks korralik.
Erihooldus
Iga võrse õitseb vaid korra elus. Peale õitsemist kuivab õit kandnud leherosett ära, mis kolletudes tuleb mulla pinnalt ettevaatlikult ära lõigata, olles tähelepanelik ja mitte vigastada uusi taimekesi. Tavaliselt kasvatab taim uued noored tütartaimed kohe kõrvale, mida kevadel võib jagada.
Asukoht toas
Vriisea eelistab hajusat valgust ja otsest päiket ei talu. Otsese päikese käes saab lill päikesepõletuse. Sobilikud on hea õhuliikuvusega asukohad.
Minu vriisea
Minu vriisea on punane. Lill sai ostetud hiljuti, mõni nädal tagasi K- Rautast koos punase potiga. Sellist potti ma muidu ostnud polekski aga kuna see lillega komplektis oli, polnud mul vastu kah midagi, nüüd meeldib väga. Oma koha leidis köögis aknast umbes kolme meetri kaugusel, keskmise valgustatusega nurgas. Ise siin mõtlen, et peaks ta ikka vist rohkem akna juurde vedama. Mõtlen, vaatan, arutan. Taimeke ise on kena, lehed korralikud ja õis tugev, valisin poes teda ikka hulk aega, et ikka korraliku saaks. Mees küsis muidugi kas ma olen ikka kindel, et mul just praegu kohe ja just seda lille vaja, loomulikult, just seda ja KOHE. Nüüd poputan teda, loodetavasti siis ikka kasvab kenasti ja on silmailuks. Ostes öeldi poes, et see on gusmaania ja kuna ma ise ei teadnud kes ta on, siis uskusingi. Tegelikult vahet pole, ma tahtsin lille ju välimuse, mitte nime pärast.

Kommentaare ei ole: