Loen ja uudistan

reede, 22. jaanuar 2010

Gusmaania

Guzmania
Gusmaaniad kuuluvad bromeeliate kollektsiooni, nad kasvavad troopilises ja subtroopilises Ameerikas. Erineva kuju ja värviga liike on väga palju ja neid hinnatakse nii leheroseti kui ka õite pärast. Gusmaaniad on suurepärased, vähenõudlikud ja vastupidavad toataimed. Igati sobilikud algajale lillekasvatajale.

Õied ja lehed
Tumerohelise läikiva lehestikuga, lehed moodustavad roseti. Õied on kõrglehtedega ja ilusad eredavärvilised - lilla, punane, roosa, kollane. Õitseb kaua, isegi kuni pool aastat.
Kastmine, piserdamine ja väetamine
Kasta tuleb korrapäraselt leige veega, eelistatult pehme veega. Kasvuperioodil märtsist augustini valatakse vett lehtedele ja leherosetti. Puhkeperioodil hoitakse rosett kuiv. Enne järgmist kastmist peab muld olema jõudnud kuivada. Taim talub lühiajalist, isegi kuni mõnenädalast läbikuivamist. Juured ei talu pidevas vees olemist ning seega võib ülekastmine olla problem, mis viib taime väljasuremiseni.
Gusmaaniad eelistavad relatiivset õhuniiskust vahemikus 40…60%. Kuna lill armastab kõrget õhuniiskust, peab teda aegajalt piserdama, seda eriti talvel kütteperioodil, mil tubane õhuniikus langeb madalale.
Kuna gusmaania on suhteliselt vähenõudlik taim, ei vaja ta pidevat väetamist. Piisab kui kasvuperioodil väetada ainult üks kord lahja väetiselahusega, nii võib kasta lehti kui ka valada roseti põhja.
Temperatuur
Gusmaaniad kasvavad troopikas või subtroopikas ja meie tubastes tingimustes kasvab ta hästi. Toatemperatuur 18-20°C on sobilik. Madalam temperatuur ei tee ka midagi hullu, eriti kui see pole pidev. Lühiajaliselt võib ta olla kuni 15°C ruumis.
Ümberistutus ja paljundamine
Istutatakse ümber harva. Paljundamiseta on ta hooajaline lill. Peale õitsemist annab taim hulgaliselt võsusid, mis tuleks kevadel eraldi pottidesse istutada ja hooldada samuti nagu eelnevalt. Pisikesed taimed juurduvad üldiselt kiiresti ja neist kasvavad ilusad täisjõus lilled Soovituslik on panna poti põhja korralik drenaashikiht, milleks sobib näiteks kergkruus. Hästi sobib õhurikas ja hea vee läbilaskvusega kasvusubstraat, mõõdukalt happeline muld (pH4,6-5,5).
Peale ümberistutamist jälgi, et värskelt istutatud taimed kenasti püsti püsiksid, nõrkade juurte tõttu on neil kalduvus viltu vajuda. Istutamiseks vali pigem väike kui suur pott, sobib nii savi kui ka plastikpott. Savipotis kasvatades tuleb lille lihtsalt tihemini kasta ja plastikpotis harvemini kuna plastikpott laseb mulla niiskusel kauem säilida.
Erihooldus
Iga võrse õitseb vaid korra elus. Peale õitsemist kuivab õit kandnud leherosett ära, mis kolletudes tuleb mulla pinnalt ettevaatlikult ära lõigata, tuleb olla tähelepanelik, et mitte vigastada uusi taimekesi. Tavaliselt kasvatab taim uued noored tütartaimed kohe kõrvale, mida kevadel võib jagada. Gusmaaniad eelistavad head õhustatust. Värske õhk varustab neid süsinikdioksiidi ja niiskusega. Lihtsaim viis õhustatuse parandamiseks on akna avamine.
Asukoht toas
Talub erinevaid valgustingimusi, kuid siiski tuleks vältida otsest päikest. Kui valgust on vähe ei näe lill nii kena välja kui heas valguses kuid suudab siiski toime tulla. Valgusvajadus on sarnane orhideede valgusvajadusega.
Minu gusmaania
Minu gusmaania on tegelikult vriisea, esialgu olin veendumusel, et mul on gusmaania, nii nagu poes väideti. Postitust ära ei likvideeri, pigem soetan endale siis õige gusmaania ka kunagi.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mina tean seda lille vriesea nime all

Anu ütles ...

Ostsin, öeldi gusmaania.
Hehh, otsisin ja uurisin, tõepoolest, see vriisea, mis kuulub gusmaaniaga koos tillandsiate alamsugukonda. Teen paranduse :)

Madli ütles ...

Tere!
Kuidas ma eraldan neid pisikesi tütartaimi?

Unknown ütles ...

Väetamiseks ei miskit?